Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Népművészeti zsűri

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület 2014. május 16-án kihelyezett NIT zsűrit szervezett az alkotó népművészek munkáinak megmérettetésére. Kecskeméten a Népi Iparművé­szeti Gyűjtemény adott otthont az egész napos bírálatra.

A kézművesek, alkotó népművészek számára minden megszerzett zsűriszám nagy presztízst jelent. Ez munkájuk, tudásuk elismerése. Nem kis feladat rendkívül igényes, valódi népművészeti értékeket felmutató tárgyakat készíteni, és a zsűri mindig nagyon szigorú. A és B kategóriájú zsűriszámot lehet kapni, az A kategória tökéletes anyagválasztást, kivitelezést és mintahitelességet igazol, B kategória esetén valami apróságot kifogásol a zsűri a vizsgált tárgyon.

Most 33 alkotó több mint 140 tárgya várt az értékítéletre, jó hír: megnézettünk, megmérettünk és jónak találtattunk. Az elbírálásra beküldött tárgyak kétharmadát a zsűri elfogadta, 56 db A és 50 db B zsűriszám került kiosztásra.

A zsűriben mindig a „népművészet nagy öregjei” kapnak helyet, mint most is Szathmári Ibolya (textil), Szalay Emőke, Szendrő Csilla (mézeskalács, hímestojás), Székely Éva (szálasanyag), Széll János (fa) és Torma László (bőr) mondhattak véleményt az összegyűjtött darabokról. Mindegyikük kiváló szakember, Népművészet Mestere címmel rendelkező elismert oktató, alkotó.

A munkáit zsűriztetni nagyon fontos annak, akinek még nincs Népi Iparművész címe. A minősítés megszerzéséhez 5 db A kategóriájú és szakmánként változóan 20-30 db B kategóriájú zsűrizett tárggyal kell rendelkezni.

Aki már megkapta ezt címet még az sem ülhet a babérjain, mert 5 évente a Népi Iparművész igazolványt érvényesíteni kell. Ehhez az utolsó érvényesítéstől számítva minimum 4 B és 2 A kategóriás alkotást kell elkészíteni.

Sok vita van erről a népművészek között, mert a zsűri soha nem lehet igazságos, ugyanúgy kaphat A minősítést egy 2 évig hímzett asztalterítő és egy 10 perc alatt feldíszített mézeskalács is, de a minősítésnél nem vagy nemcsak a belefektetett munkát, hanem annak színvonalát, a mögötte rejlő tudást kell értékelni.

További képek itt.