Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

II. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál

A csipke szeretete szebbé teszi a világot

A Duna-Tisza-közi Népművészeti Egyesület 2014. augusztus 21-24 között hagyományteremtő céllal rendezte meg a II. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivált Kecskeméten, a Tudomány és Technika Házában.

Bedőné Manó Éva főszervező számos ország csipkését hívta meg. Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Oroszország, Portugália, Szlovákia, képviseltették magukat. Magyarországot Véghné Lőrincz Ágnes Népi Iparművész höveji csipkevarrónő, Neszádeliné Kállai Mária Népművészet Mestere vertcsipkekészítő, valamint a Kecskeméti Vertcsipke Csoport tagjai 10 fővel képviselték, köztük Gellér Blanka 15 éves vertcsipkekészítővel. Ő a 2014-es Csipke Világszövetség (OIDFA) ifjúsági versenypályázatán magas elismerésben részesült.

Ezen országok kiállították csipkéiket és bemutatták nemzeti vertcsipke fajtáikat, elkészítésük technikáját és mintakincsüket. A kecskemétiek a csipke alkalmazásának egyik lehetőségét, a „konyhát” mutatták be, csipkés kötényeket, terítőket, függönyöket láthattunk tőlük.

Augusztus 21-én volt a hivatalos megnyitó, melyet Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony nyitott meg. A megnyitót a Hírös Tánctanoda növendékei táncukkal és Guessous Majda Mária az énekével színesítette.

Augusztus 22-én Csehország képviselői divatbemutatót tartottak, melyen vertcsipkékkel díszített alkalmi ruhákat és kiegészítőket mutattak be nagy sikerrel. A látogatók nagy száma is bizonyítja ezen fesztivál sikerét, valamint igazolja, hogy a jövőben is érdemes megrendezni.

Egy idős hölgy látogató kijelentette: Eddig is vonzott a csipke, de most már biztosan tudom, hogy addig nem fogok meghalni, míg meg nem tanulok csipkézni.

További képek itt.