Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Játékok kukoricából

A régi paraszti életben október-november az utolsó jelentős betakarítási munka, a kukoricatörés időszaka volt. A felnőttek mellett segítkező, tébláboló gyerekek számára mindig az aktuális anyagokból, ebben az őszi szezonban kukoricaszárból, csuhéból, csutkából készültek a játékok.

A száráról letört, az udvarba behordott kukoricánál a következő művelet a fosztás volt. A tengerihántásra hívottak általában napnyugta után összegyűltek egy-egy háznál. Énekeltek, meséltek, mókáztak munka közben. A piros csövet talált fiatal lány, menyecske csókot válthatott kedvesével. A segítőket mézes főtt kukoricával, pattogatott kukoricával kínálták. Ezt a vidám időszakot kisfarsangnak is nevezték, mely Katalin napig, pontosabban az Advent kezdetéig tarthatott.

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület szeretné a mai kor gyermekeivel is megismertetni ezeket a hagyományokat és játékokat. Foglalkozásaink célja, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan készülnek ezen természetes anyagokból a különféle játékok.

Foglalkozások időpontjai:            

2014. november 19. Csutkababa és kukoricaszár-hegedű készítés,

2014. november 26. Csuhébaba és kukoricaszár-állatkák készítése.

Részvételi díj 450,-Ft/fő.

További információ és jelentkezés: dunatiszakozi@gmail.com vagy 30/838-5040

(A fotók eredete: Balassa-Ortutay: Magyar néprajz)