Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Vertcsipke foglalkozás

A tinédzserek és a csipkeverés?

A vertcsipke-készítés igen bonyolult, nagy türelmet igénylő tevékenység. Sokak szerint a tinédzsereket nem lehet rávenni erre. Cáfolni tudjuk ezt a véleményt.

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület keretén belül Bedő Istvánné lelkes tevékenységének köszönhetően aktív vertcsipke oktatás folyik. Évike nagy büszkesége, hogy a 10 fős csoporthoz sikerült 4 tizenéves lányt is csatlakoztatnia, akik részt vesznek a foglalkozásokon, táborokban. Az egyesület 2013 júliusában megrendezett Tiszán innen Dunán innen c. Népművészeti Kiállításán egy tabló erejéig a „gyerekek” is bemutathatták alkotásaikat. Szép munkáik komoly fejlődésről és tudásról adtak bizonyságot, türelmük és szorgalmuk mindenképpen dicséretreméltó.

A csipkeverők havonta egyszer gyűlnek össze egy egész napos továbbképzésre. Az év első kurzusát 2014. január 4-én tartották meg. A családias hangulatú foglalkozáson részt vett a 14 éves Gellér Blanka is, aki egy napot a csipkeverésnek áldozott a téli iskolaszünetéből. Ő még az orsóit is maga készítette, különféle fiatalos, bolondos díszítésekkel teljesen egyedivé tette.

A foglalkozás kezdetén először szemrevételezték a decemberben készült darabokat, kielemezték azok hibáit, megbeszélték a javítás módjait.

Az újévet egy új elem megtanulásával, a rózsaveréssel kezdték, ami legalább 20 pár orsóval készül. Még gyakorlott csipkeverőknek is fogós feladat e bonyolult csipkefajta elkészítése. Ezt a technikát geometrikus szerkezet jellemzi. A csipke összképét jellemzi az áttört felületek sokasága és a széleken a legyező forma. A kezdő csipkéknél a félveréses alaphálóra épül az áttöréses minta, majd ennek a hálónak a fejlesztésével eljutottak a rózsahálóhoz. Ezt négyzetes hálónak is nevezik. Itt már megjelenik a félverés tűzés mellett a félverés tűzés nélkül. E két alaplépés váltakozásával több, mint 100 fajta rózsaverés készíthető.

Ezzel a csipkével kívánják megteremteni a II. Kecskeméti Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválra készülő darabok alapjait. Ez a csipkeverés-mód nem a legkönnyebb technika, így nem egyformán tudatosult még a készítése. Megbeszélték a rájuk váró feladatokat, a csipke rajzolását, szerkesztésének módját, különböző alkalmazásának lehetőségeit a betét és szélcsipkékben. Az elkövetkező hetek fő feladata ennek a csipkefajtának a gyakorlása lesz, mely nem kevés időt és odafigyelést igényel felnőttől, fiataltól egyaránt. Szabadidejükből sokat kell erre áldozni, ha sikerélményre vágynak.

Mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretné elsajátítani a csipkeverés különleges tudományát.