Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

A Játék Céh kiállítása

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület egyik országos hatókörű szakosztálya a Játék Céh. A rendkívül sokféle anyagból, módszerrel alkotókat egyetlen dolog köti össze, hogy játékokat készítenek. Munkáikat minden évben bemutatják egy kiállításon. Ez most Budaörsön került megrendezésre 2014. január 16. és február 10. között.

 

A Játék Céh 1997-ben verbuválódott Kecskeméten, a Szórakaténusz Játékház országos kiállításán. A részvevők itt fogalmazták meg, hogy szükségük lenne egy közös platformra, mert az ország különböző pontjain élnek, mindegyikük más és más anyagot, módszert használ, környezetükben nem találnak társakra, akikkel megbeszélhetnék ötleteiket, problémáikat. A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület égisze alatt működő Játék Céhnek a játékkészítők ezen térbeli és szakmai elszigetelődését sikerült megszüntetnie, egy valódi szellemi műhely jött létre. A céh jelenleg 32 tagot számlál, minden évben részt vesznek a Mesterségek Ünnepén, nyaranta tábort szerveznek, és alkotásaikat különböző helyszínen megrendezett kiállításokon mutatják be. Gémesné Deák Juli vezetésével igen aktív szellemi és alkotótevékenységet folytatnak.

 

Mostani kiállításuk helyszínét a 2010-ben megnyílt Budaörsi 1. sz. általános iskola biztosította. A fajátékoktól, textil babákon át, a nemez játékokig mindenféle anyagból láthattak itt játékokat a gyerekek. A céh 12 tagjának munkái kerültek bemutatásra. A formabontó rendezés az iskola részéről Szabó Jánosné, a Céhből Hellenbach Gabriella munkáját dicséri. Kialakítottak egy kis játszó-sarkot, ahol lehetőség volt a játékok kipróbálására is, mert gyerekek esetében igen fontos, hogy kézbe vehessék, megérinthessék a kiállított tárgyakat, és ha játékokról van szó, akkor ez szó szerint elengedhetetlen.

 

A kiállítás megnyitóján az iskola teljes alsó tagozata ünneplőbe öltözve várta a kiállítókat, és sok szülő is eljött. Felléptek a zeneiskola növendékei, az első osztályosok népi körjátékokat mutattak be. A kiállítást az iskola igazgatója, Simsik Zsuzsanna nyitotta meg. A megnyitó a Játék Céh elmúlt éveit összefoglaló vetítéssel zárult.