Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Pünkösdölő

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület Pünkösdhöz kapcsolódó programjára 2014. június 6-án, pénteken került sor a Ménteleki Általános Iskolában. Számtalan ügyességi és népi játék várta a gyerekeket: futás a királyné kendőjéért, íjászverseny, zsákbanfutás, kötél­húzás. A különféle versenyeken legtöbb pontot szerző fiút pünkösdi királlyá koronázták.

Egyesületünk a tárgyalkotó népművészet szószólója, a kézműves foglalkozások során 5 alkotó várta az ügyességüket kipróbálni vágyókat. A csuhébaba, a bőrszütyő, a nádból készült krumplipuska, az anyagsíp és a levendulaborona készítését tanítottuk meg az érdeklődő gyerekeknek. Örvendetes, hogy néhány szülő és tanár is beállt az ügyeskedők sorába.

A hagyományőrzés területén sok figyelmet kell fordítani a fiatalok népzenével, néptánccal való „megfertőzésére” is. Hiszen számukra kell átadni a magyar hagyományokat, a zenét, táncot, népművészetet, hogy egykor ők is megszerettessék az új generációkkal.

Délután az óvodások és kisiskolások mutatták be – nagy sikert aratva – a néptánc tudásukat. A tornateremben egy valódi koncertet, a Hegedűs Együttes műsorát élvezhettük, azt követően mindenki kedvére rophatta az együttes által tartott táncházban. Még a kezdők is megtanulhattak egy egyszerű körtáncot.

Ez egy nagyon vidám, tevékeny nap volt. Mindenki élvezte, aki ott volt.