Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Vízkereszt

A vízkereszt vagy más néven háromkirályok egy keresztény ünnep, amelyet január 6-án ünnepelünk. A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár látogatásáról a gyermek Jézusnál. A keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János általi megkeresztelkedését celebrálják ezen a napon.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit. Egész évben ebből merítenek kereszteléshez és más szertartásokhoz, ahol szenteltvizet használnak. A templomok bejáratánál kihelyezett medence kezdetben tényleges mosakodásra szólt, ezt később átvette egy rituális tisztálkodás, megszentelődés a szenteltvíz által. Sok vallásos családban otthon is volt egy kis, falra szerelhető szenteltvíztartó, melybe imádkozás, keresztvetés előtt mártották az ujjukat. A zarándokhelyeken a rózsafüzér mellett a szenteltvíztartó volt a legkeresettebb kegytárgy.

Vízkereszttel lezárul a születési ünnepkör, most egy víg időszak, a farsang következik, mely a húsvét előtt nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart.