Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Csutkababa készítése

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kézművesei régimódi, természetes anyagokból összeállítható játékok készítésébe avatták be a gyerekeket és a fogékony felnőtteket az őszi Garabó Vásáron, Kecskemét főterén 2015. szeptember 26-27-én. Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető kedves játékot, csutkababát is készíthettek a kicsik.

Az érdeklődő gyerekek először szemes kukoricacsövet morzsolhattak, közben megtudták, hogy régen milyen sokat kellett segíteniük a gyerekeknek a különféle munkákban. Elmondtuk továbbá azt is, hogy a gyerekeknek nem voltak vásárolt játékaik, csak olyasmivel játszottak, amit maguk készítettek szüleik, nagyszüleik segítségével. A lányok rongybabával, csutkababával, a fiúk vesszőparipával, bodzapuskával játszottak.

A csutkababa készítéséhez szükséges egy kukoricacsutka félbe törve, egy arasznyi négyzet alakú színes vászon, valamilyen kötözőanyag, színes madzag, rafia vagy csuhé.

A csücskösre terített vászonra fektetjük a csutkadarabot.

A vászon felső sarkát visszahajtjuk és a csutkára simítva lehajtjuk.

A baba arca mellett leszorítva az anyagot, az oldalszárnyakat párhuzamosan a csutka mellé hajtjuk.

Az alsó csücsköt felhajtjuk, majd így ráhajtjuk a baba testére.

Az egyik oldalt álló csücsköt félbehajtjuk, így hajtjuk rá a babára. A másik csücsköt ráhajtjuk a baba testére, körültekerve azt.

Elkötözzük, masnival díszítjük.

A fiúk szívesen morzsolták a kukoricát, de babát nem mindegyik akart csinálni, a lányok azonban boldog örömmel készítették és vitték haza bubáikat.

A készítés részletes fázisfotói galériánkban láthatók.