Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

V. Országos Kosárfonó Találkozó

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg a Kosárfonó Találkozót Tiszaalpáron, 2015. szeptember 19-20-án. Kanalas János Népművészet Mestere kosárfonó meghívására az ország különböző pontjaiból 23 kosárkötő érkezett. A részvevők Zala, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyéből utaztak Tiszaalpárra, több helybeli kosárfonó is jelentkezett. Minden kosárfonó hozott magával néhányat a legszebb alkotásaiból, melyből kiállítást rendeztek be. Meghívott kiállító volt még továbbá Kovács Tibor gyékénykötő és Csáki Ildikó szalmafonó, hogy a látogatók a szálas anyagokból készült tárgyak szélesebb palettáját tekinthessék meg. A találkozóhoz helyi termék bemutató, must- és sajtkóstoló is társult.

A megnyitón egyesületünk elnöke, Berei Andrea köszöntötte a megjelenteket. A találkozót Dr. Vancsura István polgármester nyitotta meg, kifejezve örömét, hogy ez az ősi kosárfonó település ad otthont ennek a rendezvénynek. Reméli, hogy ez találkozó a hagyományok éltetéséhez is hozzájárul. Köszöntőjében Czinege István elmondta, hogy örömmel látja, hogy évről-évre egyre szebb és igényesebb darabok érkeznek a kiállításra, szívesen támogat olyan rendezvényt, melynek eredményei ilyen jól láthatók. A megnyitón végül Borzavári Róza fiatal énekes népdalcsokorral köszöntötte a találkozó részvevőit és látogatóit.

A Kosárfonó Találkozón egy verseny is zajlott, minden részvevő helyben készített egy tetszőleges kosarat. A nap végén az elkészült műveket egy szakmai zsűri bírálta el. Bene Ágostonné és Kálmán Jánosné üvegfonók különdíjban részesültek. A harmadik helyet megosztva kapta három kosárfonó: Pinder László Zoltán, Gergely Ramóna és Kapás Aida Éva. Második lett Lakatos Károly, a zsűri legjobbnak Kozma Ilona alkotását találta.

Másnap zártkörű szakmai beszélgetés várta a részvevőket, melyen a kosárfonás speciális kérdései, a szakma továbbélésének és a fejlődésének irányai is megbeszélésre kerültek. A részvevők önzetlenül megosztották egymással szakmai tapasztalataikat, tanultak és tanítottak is egyben.

A találkozó Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

További képek a galériában.