Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

A népművészet szolgálatában

Dr. Varga Ferencné 2015. április 18-án, a Békéscsabán megrendezett „Népi kézműves közösségek a Dél-Alföldön” című konferencián tartott előadást. A 93 éves Ilonka néni „60 év a hímzés szolgálatában” című előadásában beszámolt az általa vezetett kecskeméti hímző szakkör tevékenységéről a megalapítástól napjainkig. Ismertette a szakköri munkát, a táborokban folyó továbbképzést, kitért a Hartán és Hercegszántón tett kutatómunkájukra. Külön büszkeséggel említette, hogy a szakkör felgyűjtötte és feldolgozta a kecskeméti subahímzés motívumkincsét. Az összegyűjtött anyagokat egy-egy kiadványban is megjelentették. A szakkör tagjai alkotásaikat rendszeresen zsűriztetik, illetve kiállításokon a nagyközönségnek is megmutatják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szelesné Kása Ilona ugyanezen a konferencián beszámolt a lakiteleki gyöngyfűző szakkör és tábor tevékenységéről. A szakkör tagjai gyerekek és felnőttek, kezdők és haladók vegyesen. Említést tett továbbá az általa vezetett Színes Kert programról, melynek keretében az Eötvös Loránd Általános Iskola udvarán festőnövényeket ültettek, ezek feldolgozásával nyerik a különféle természetes festékeket munkáikhoz, pl. tojásfestéshez, gyapjúszínezéshez.

 

 

Bedő Istvánné vertcsipke készítő 2015. április 10-11-én, Egerben megrendezésre került VIII. Országos Népviseleti Konferenciára kapott meghívást. Viseleti darabjain bemutatta a különböző népi csipkék szín- és technikai alkalmazásait, valamint az általa is szívesen használt ruhákon, pl. a vizitke, a Zobor vidéki húzott ing, a subrikálás-szerű csipke, a rojtos csipke, a kontúrszálas csipke, a Móga csipke, a tüllcsipke és az aranycsipke készítésének fortélyait. Erre az alkalomra egy különleges, 200-as hernyóselyemszálból, 140 pár orsóval készített tüllcsipke díszítésű selyemstólát mutatott be.