Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Kecskeméti fafaragó a Milánói Világkiállításon

Apró Tamás fafaragó beszámolója

2015. augusztus 17. és szeptember 1. között a NESZ küldöttjeiként kézműves társaimmal lehetőséget kaptunk arra, hogy a Milánói Világkiállításon képviseljük a népi kézművességet.

A résztvevők névsora:

Apró Tamás fafaragó,

Barcsay Andrea nemez,

Dr. Nagyné Perjési Ildikó csipkekészítő,

Hugyecz László fazekas,

Illés Brigitta csipkekészítő,

Kovács Zoltán kosárfonó,

Takács Gizella hímző,

Zongor-Jónás Gyöngyvirág bútorfestő.

Szakmai programomat úgy állítottam össze, hogy a nagyobb figurális domborművektől a kisebb tárgyakig mesterségem minél több fortélyát bemutathassam. Kádár Kata balladáját cseresznyefa táblába, Szent István király portréját diófa deszkába faragtam bele. Ezeken kívül több feszületet, koronás címert készítettem, valamint kisebb nyaklánc medálokat, amiket a gyerekek pár perces csiszolás után hazavihettek. A gyerekek voltak a legérdeklődőbbek, sokszor tátott szájjal nézték munkánkat, mert hasonló mesterség bemutatót tudomásom szerint egyetlen más ország pavilonjában sem láthattak.

A pavilonban ott tartózkodásunk alatt kiállítás nyílt munkáinkból és egy-egy tárgyat ott hagytunk az Expo végéig.

A rendezvény kiemelt programja volt a nemzeti ünnepünk augusztus 20-án. A budai várbeli mesterek felvonulásával nagyjából egyidőben a váci egyházi kórus,a kézműves mesterek csapata, népi zenekarral és táncosokkal ünnepélyesen felvonultunk az Expo főutcáján, a Decumanón, hogy a magyar pavilonba érkezve részt vegyünk a kenyérszentelésen.

Az Expon a világ minden tájáról mindenféle ember megfordult ebben a színes, nyüzsgő kavalkádban és az országok pavilonjainak többsége a legmodernebb technikai vívmányokat vonultatta föl, hogy lenyűgözze a látogatókat. Azt gondolom, hogy a magunk módján ez nekünk is sikerült és alkotásainkkal hozzájárulhattunk a magyar pavilon sikeréhez.