Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Pásztorszobor felavatása

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület fafaragói közösen faragtak egy pásztorszobrot egy hatalmas tölgyfa rönkből. A szobor felállítására és felavatására az egyesület közgyűlésén került sor 2015. április 25-én.
Tavaly augusztusban a fafaragó tábor részvevői szó szerint nagy fába vágták a fejszéjüket. Orisek Ferenc Népművészet mestere fafaragó irányítása mellett készült a pásztorszobor a közel 3 méteres rönkből. Először lekérgezték, majd a kirajzolás után a fafaragók egymást váltva faragták a szobrot. Büszkén elmondhatjuk, hogy ez az alkotás Orisek Ferenc, Rácz Ernő, Apró Tamás és Sáriné Gubacsi Éva közös műve.
A pásztorszobrot az egyesület nagykőrösi alkotóházának udvarán állítottuk fel, ez köszönti az oda betérőket. Az avatóbeszédet Karsay Istvánné népi iparművész fafaragó mondta, aki 83 évesen is töretlen lelkesedéssel tanít faragást a fiataloknak. Margit néni kiemelte, hogy a szoborfaragás másik nagy eredménye, hogy mindez a táborban részvevő fiatalok és gyerekek előtt készült, akik így a kezdetektől végigkövethették a szobor készítésének minden mozzanatát. A látott példa nyomán maguk is belevágtak közösen egy kisebb pásztorszobor faragásába.
Felállításra kerültek továbbá az előző alkotóházunkból, Jakabszállásról elhozott kopjafák is, melyek 10 évig feküdtek a megfelelő helyre várva.
A szoboravatóra megrendült egészsége ellenére is ellátogatott egyesületünk alapító elnöke, dr. Bánszky Pál, aki a mindig is nagy támogatója volt népi faragásnak.

További képek a fotógalériában.