Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Mesterségsoroló beszámoló

A 2023. március 25-én tartott összejövetel elején mindenki bemutatta az általa hímzett első kisebb méretű nemez zsákot. Érdekes volt látni, hogy a tanult öltések felhasználásával, milyen különböző megoldások születtek.
Vidák István vetített-képes előadást tartott a gyimesi mellyesek mintavilágáról, majd ehhez kapcsolódott a moldvai magyarok női és férfi keptárjainak ismertetése. Végül a Kártápok két oldalán lakó hucul népcsoport hasonló mintájú női és férfi mellyeseivel ismerkedtünk.

Kora délután került sor a már jóval nagyobb méretű második nemezlap és a hozzá tartozó kékfestős vászonbélés kiosztására. A nemezlapok főként nyers, azaz csontszínűek voltak. Kisebb részben szürkék és barnák.  Ezután került sor a növényekkel megfestett gyapjúfonalak gombolyítására, kimérésére (80 méter), és szétosztására. Végül átismételtük az öltéseket, majd Mucsiné Erzsike hímző népi iparművész segítségével néhány új öltéssel egészítettük ki („mindenember öltés és dupla láncszem”). Megismerkedtünk Kendzsekán Toktoszunova asszony által évekkel ezelőtt bemutatott, a „medve a lépcsőn” nevű öltéssel, amivel a széleket lehet összevarrni.
Nagy Mari tájékoztatta a résztvevőket a „Hímzett nemz pályázat, kiállítás és szakmai Találkozó” lebonyolításáról és fontos részleteiről.
Az összejövetel a Hírös Agorában zárult, ahol a résztvevők, tárlatvezetéssel egybekötve, megtekintették a „Tavasz kerekedik”című nemez-kiállítást,(kiállítók: Nagy Mari, Vidák István, ifj.Vidák István, Vidák Anna, Pereczes Hanna Virág)
A legközelebbi alkalom időpontja, április 15 helyett, 16-a lesz, mert, 15-én Budapesten találkozunk a Műcsarnokban, a Népművészeti Nemzeti Szalon megnyitóján.

Nagy Mari és Vidák István beszámolója

 

A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre.