Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Sánta Márton

Sánta Márton vagyok Lakitelekről, 1997-ben születtem. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnök szakán tanultam, jelenleg Budapesten élek és főállású villamosmérnökként dolgozom. A kézművesség már gyerekkorom óta érdekel és vonz, környezetemben is számtalan példa vett körül ezzel kapcsolatban.

A fazekassággal először életemben 2010-ben találkoztam, Bánföldi Ferenc fazekasmesternél. Ugyanekkor egyhetes fazekas táborban vettem részt a Lakiteleki Népfőiskolán Kovács László kalocsai fazekasmester vezetésével. A tábor alkalmával volt lehetőségem a legalapvetőbb fogásokat kipróbálni, azokkal megismerkedni és ebben az egy hétben ragadott magával a mesterség és fogalmazódott meg, hogy ezzel a továbbiakban is mindenképpen szeretnék foglalkozni. A tábor végeztével, Kovács László igyekezetemet látva felkarolt, majd később iskolai tanulmányaim mellett Bánföldi Ferencnél folytathattam a tanulást Nyárlőrincen. A mesterséget hétvégente gyakoroltam a műhelyében, de természetesen Kovács Lászlóval sem szakadt meg a kapcsolat. Nyaranta látogatom táborait és műhelyét, ahol már nagyon sokszor megfordulhattam, többször vásárokba is velük tartottam. Mindkét mesteremnek elmondhatatlanul hálás vagyok, amiért szívükön viselték és viselik mai napig is a szakmai fejlődésemet, lehetőségeimet, mindketten nagyon nagy hatással voltak és vannak is rám.
A mesterségben nagyon fontosnak tartom a népi hagyományokat, leginkább a tiszafüredi és karcagi fazekas hagyományok állnak közel hozzám, amelynek egyik továbbvivője Kovács László. Emellett még a figurális kerámiák is nagyon érdekelnek és szeretem azokat is készíteni. Ez utóbbin belül a cserépsípok különösen is foglalkoztatnak, amelyek készítését Dugár János fazekasmestertől tanulhattam.
Az elmúlt években több alkalommal tartottam mesterség bemutatót kiállításokon, vásárokon, különféle rendezvényeken, ehhez kapcsolódóan gyerekfoglalkozásokra is kaptam már többször felkérést. Édesanyámmal már kétszer is volt lehetőségem közös kiállításon bemutatkozni Lakiteleken a Mákvirág Drogéria- Galériában, tárgyaim rendszeresen szerepelnek kistérségi kiállításokon, ahol településem, Lakitelek mutatkozik be helyi értékeivel. 2021 óta fazekas tevékenységemmel a Lakitelek Értéktárban is nyilvántartanak.
A fazekasság mellett szívesen foglalkozom egyéb népi kismesterségekkel is, mint mézeskalács készítéssel, melyben mesterem Kristóf Márta és közben tojásfestést is tanulok Szelesné Kása Ilonánál. Nagyon érdekel a néphagyomány és a népművészet minden ága, a mai világban pedig különösen is nagynak látom a jelentőségét, fontosnak tartom továbbvitelét. Mézeskalácsaimat a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben is kiállították, illetve 2017-ben többet közülük zsűriztettem is.

Elérhetőségek:

E-mail: santamarton97@gmail.com
Mobil: 0620 451 10 16