Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Felhívás néprajzi gyűjtésre

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület néprajzi gyűjtést szervez Nagykőrösön és vonzáskörzetében élő lakosok körében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával „Ami lesz, már régen megvolt” címmel megrendezendő Tájház program megvalósítására.

A gyűjtés a következőkre terjed ki, amiket a Tisztelt Lakosságtól szívesen fogadunk, állapottól függetlenül:
  • A paraszti gazdaságokban, polgári és iparos háztartásokban egykor használt, még fellelhető kézműves mesterek által készített tárgyak, eszközök, szerszámok, stb.
  • Fontos, hogy ha valaki ilyen tárgyak birtokában van, de nem szívesen válna meg tőlük, fényképezéssel ezeket is szívesen megörökítjük.
  • A nagymúltú mezőváros parasztságának és kézművességének, lakóinak életét, épületeiket, tárgyaikat, hagyományait ábrázoló képek és dokumentumok iránt szintén érdeklődik az Egyesület azok archiválása végett.
  • A városunkban és környékén ápolt szellemi néphagyományok: jeles napokhoz fűződő egyházi- és népszokások, babonák, néptánc, népdalok, népmesék, népköltések, mondókák, népi játékok leírása, megörökítése, bemutatása.
  • Kézműves mesterek, iparosok által készített tárgyak készítési módjának, kapcsolódó munkafolyamatoknak, szerszámainak az ismertetése.
  •  
  • A programsorozat állomásai:

Március 1.

Felhívás eredeti tárgyi emlékek, fotók, hagyományok gyűjtésére.

 

Április 10-11. 17-18. 24-25.

Tárgyak, dokumentumok átvétele előzetes egyeztetést követően.

Béja Katalin tel.: 06-30/315 2654, e-mail: kati.beja@gmail.com

Szabó Károlyné tel.: 06-20/212 1065, e-mail: szabochiara@gmail.com

 

Július 17.

Kiállítás megnyitóval és katalógus bemutatóval rendezett néprajzi konferencia

Díjátadások

 

Bízunk abban, hogy minél többen szívügyüknek tekintik és bekapcsolódnak értékmentő programunkba!

Az átadott tárgyakról, dokumentumokról adatlapot és átvételi elismervényt állítunk ki, azok biztonságos raktározásáról gondoskodunk addig az időpontig, amíg szeretett városunk méltó épületet, tájházat tud biztosítani azok elhelyezésére, állandó kiállítására.

 

Nagykőrös, 2021. február 28.