Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Mai népművészet a Duna-Tisza közén

Mai népművészet a Duna-Tisza közén

kiállítás

Helyszíne: KRE TFK aula (Nagykőrös, Hősök tere 5.)

Megnyitó: 2019. október 12-én, 18 órakor.

Megtekinthető: 2019. november 16-ig.

A népművészeti kiállítás megnyitójáról így számol be a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar honlapja:

 

http://www.kre.hu/tfk/1355-nepmuveszeti-kiallitas-megnyitoja.html

 

A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara és a Duna–Tisza Közi Népművészeti Egyesület közös szervezésében létrejött Mai népművészet a Duna–Tisza közén című kiállítást 2019. október 12-én szombaton ünnepélyes keretek között, nagy érdeklődés mellett nyitottuk meg a Kar aulájában. A gazdag tárlat bepillantást enged a népművészeti egyesület által összefogott szakágak tevékenységébe. Számos alkotó személyes jelenlétével tisztelte meg az ünnepséget.

Szabó Károlyné elnök ismertette a Duna–Tisza Közi Népművészeti Egyesület történetét, jelenét és célkitűzéseit, a kiállítás koncepcióját, az egyesülethez kapcsolódó alkotóközösségek tevékenységét, valamint a népművészeti alkotás értelmét és jelentőségét. Beszámolt az egyesület pályázati és fejlesztési lehetőségeiről is. Egyúttal személyes örömét is kifejezte, hiszen a Karon korábban kollégiumvezetőként működött, valamint tanítói elkötelezettségét életre szóló példaként Édesapjától kapta, aki egykor az 1839-ben alapított képzőben szerzett tanítói képesítést.
Dr. Pap Ferenc mb. dékán beszédében hangsúlyozta: „A Mai népművészet a Duna–Tisza közén című kiállítás ma élő és alkotó emberek alkotásait: kezük munkáját és szívük szeretetét mutatja meg az érdeklődőknek. A tárlat rádöbbent az alkotás, a művészet értelmére, hiszen otthont és otthonosságot teremt, otthonérzést szül. Néhány napja, mióta ide kerültek ezek a kincsek, másképpen járunk–kelünk, másként viselkedünk az épületben. Elcsendesedtünk, és az áhítat csendje lebeg a mindennapi munka, oktatás felett.”
A szervezők reményüket fejezték ki, hogy a felsőoktatási intézmény és az egyesület a jövőben a komplex művészeti képzés, valamint a pedagógustovábbképzés területén is szorosabban együtt fog működni.
Az ünnepség a 42. genfi zsoltár közös eléneklésével ért véget.
A kiállítás megtekinthető november 16-ig a KRE TFK aulájában, tanítási napokon 9-18 óra között.

Dr. Pap Ferenc mb. dékán beszéde itt olvasható:

http://www.kre.hu/tfk/images/doc/hirek/nepmuveszeti-kiallitas-megnyito_KRE-TFK_Pap_Ferenc_20191012_honlapra.pdf

 

CsatolmányMéret
mai nepmuv 2019.10.12.jpg49.98 kB